Syekh Agung Al-Azhar Terima Penghargaan dari Kerajaan Malaysia

KUALA LUMPUR | ACEHJURNAL.COM Syeikh Al-Azhar Al-Syarif, Syeikh Prof. Dr. Ahmad Tayyib mendapatkan penghargaan anugerah Tokoh Ma’al Hijrah Antarbangsa (internasional) oleh Kerajaan Malaysia tahun 2020/1442H. Atas penganugerahan ini, Syekh Ahmad Thayib melalui akun facebook Universitas Al-Azhar menyampaikan ucapan terima kasih (20/8).

Syeikh Ahmad menyampaikan ucapan terima kasih khususnya kepada Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin atas penganugerahan tersebut.

Beliau berkata anugerah tersebut menunjukkan pengakuan terhadap kedudukan tinggi Universitas Al-Azhar di mata rakyat Malaysia.

Beliau juga menyatakan akan melakukan kunjungan ke Malaysia dalam waktu dekat guna memenuhi undangan Perdana Menteri Malaysia.

“Anugerah Tokoh Maal Hijrah tahun 2020 ini adalah penghargaan istimewa kepada saya oleh sebuah model negara Islam yang menjadi perintis dalam pembangunan dan keharmonian, yakni Malaysia.

“Anugerah ini pada h

Advertisement

akikatnya adalah penghormatan kepada institusi Al-Azhar serta para ulama dan pelajarnya. Setinggi penghargaan kepada Raja (Yang di-Pertuan Agong) dan Perdana Menteri Malaysia serta seluruh rakyat Malaysia,” katanya.

Syeikh Ahmad berkata hubungan erat antara Universitas Al-Azhar dan Malaysia yang terjalin sejak sekian lama sangatlah bersejarah dan telah terjalin berbagai kerjasama dalam segenap bidang termasuk dalam bidang agama, budaya dan ilmiah.

Sementara itu penghargaan tokoh Ma’al Hijrah tingkat nasional diberikan kepada Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah.

Penghargaan tersebut diumumkan oleh Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Bidang Agama) Senator Datuk Seri Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri.

Zulkifli berkata pemilihan kedua-dua tokoh itu dibuat atas sumbangan besar mereka dalam memartabatkan Islam, di level nasional dan global. []

Sumber: Berita Harian Malaysia

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

spot_imgspot_img

HEADLINES

BERITA TERKAIT